Maesema – Kuhmosta Ouluun ja kuulumisia matkan varrelta

Tässä kun on ehtinyt hieman lomailla, niin on ollut aikaa miettiä tähänastista yrittäjyysmatkaa.

Viime vuodet ovat olleet täynnä iloa ja välillä epätoivoa, onnistumisia ja haasteita. Ihania kohtaamisia ja uusia tuttavuuksia on mahtunut matkan varrelle useita. Ruuhkavuosien hektisyys on ollut läsnä enemmän kuin tarpeeksi. Matkaan on mahtunut riittämättömyyden tunnetta (milloin äitinä, milloin yrittäjänä), mutta välillä olen ollut pakahtua kiitollisuuden tunteeseen. Kiitollisuutta olen tuntenut erityisesti siitä, että olen saanut luoda asiakkaille pieniä arkea ja juhlaa elävöittäviä tuotteita ja samalla olen pystynyt toteuttamaan omaa luovuuttani.

Maeseman toiminta alkoi vuoden 2021 lopulla. Koko ajatus laserkoneen hankintaan lähti liikkeelle puisista verhoista ja tilanjakajista, joita olin alkanut ideoimaan. 70-luvulla puuverhot (etenkin pienikuvioiset verhot ja helmiverhot olivat olleet osa tuon ajan sisustusta). Kotimaisesta puusta tehdyt verhot ja puiset tilanjakajat olisivat helposti muunneltavissa ja niitä voisi vaihtaa tarpeen mukaan huoneesta toiseen tai käyttää vaikkapa seinällä taulun tapaan. Vastoin odotuksiani verhoista ei kuitenkaan tullut Maeseman suosituimpia tuotteita. Markkinointiin olisi pitänyt satsata huimasti ja sellaista mahdollisuutta pienellä yrityksellä ei valitettavasti ollut.

 

Kuva Maesema-puodilta Kuhmossa 2023

 

Tuotevalikoima täydentyi kuitenkin hurjaa vauhtia ja vuoden sisään Maesemalta löytyi kymmeniä ja kymmeniä vanerista valmistettuja tuotteita. Tuotteiden suunnitteluun meni paljon aikaa ja näin jälkiviisaana ajan olisi voinut käyttää tehokkaamminkin. Teimme paljon yksilöllisiä, asiakkaille suunniteltuja tuotteita moninaisiin käyttötarkoitukseen ja usein suunnitteluun kuluvaa aikaa ei ollut tarpeeksi huomioitu tuotteen hinnassa. Tämä olkoon siis vinkkinä kaikille uusille yrittäjille – olkaa tarkkoja, että arvostatte omaa aikaanne ja työpanostanne!

Töitä yrittäjänä voi tehdä vuorokauden ympäri, sillä aina löytyy jotain tehtävää tai kehitettävää. Omien rajojen vetäminen on vaikeaa, eikä pienyrittäjä ole välttämättä koskaan täysin lomalla. Minut yllätti yrityksen hallinnollisten asioiden aikaa vievyys sekä verkkokaupan ylläpitoon kuluva aika. Tuotteiden lisäys kauppaan ei toteudu aivan sormia napsauttamalla. Ensin tuote pitää suunnitella ja valmistaa, sitten kuvata ja muokata kuva verkkokauppaan sopivan kokoiseksi. Lopulta tuote lisätään kauppaan ja tärkeää olisi kirjoittaa napakat ja osuvat hakukonetta ilahduttavat tekstit metakuvauksineen – välillä helpommin sanottu kuin tehty!

Kohta tulee vuosi kuluneeksi siitä, kun Maesema-puoti eli kivijalkaliike Kuhmossa suljettiin ja Maesema muutti toimintansa henkilökohtaisten syiden siivittämänä Ouluun. Puodin pitäminen pienessä kaupungissa ei luonnollisesti ollut kannattavaa. Toisaalta puoti toimi samalla työtilanamme. Muistelen puotiaikoja lämmöllä – mukavaa oli!

Muutoksia täytyy kuitenkin tehdä, ennen kuin niiden tekeminen on liian myöhäistä. Näin ollen päätin siirtää koko Maeseman toiminnan verkkokauppaan ja siirryin kuluvan vuoden alussa sivutoimiseksi yrittäjäksi. Osa-aikainen palkkatyö ja osa-aikainen yrittäjyys ovat toimineet itselleni enemmän kuin hyvin.

Oulu uutena kotikaupunkina on tuntunut hyvältä ja on sopivan ”iso pieni kaupunki”. Kuhmo on kesäisin edelleen ehdottomia lempipaikkojani, eikä mökillä vallitsevaa luonnon rauhaa voita mikään. Maeseman juuret juontavat aina Kuhmoon.

Kuhmosta Maeseman tuotteita löydät Sannincolta ja Kaesan kahvilasta. Tuotteita saat tilattua Kuhmoon Sannincolta noudettavaksi myös ilman postikuluja (tällöin toimitusaika on toki pitempi riippuen omista Kuhmoon kohdistuvista menoista). Myös Oulussa tuotteiden nouto on mahdollista, joten ota rohkeasti yhteyttä laittamalla sähköpostia tai soittamalla.

Mukavaa kesää kaikille!